Rally


Rally er en av verdens mest populære motorsporter. Der Formel 1 handler om så høy fart som mulig og så fine veier som overhodet er tilgjengelig, er rally det stikk motsatte. Rally handler om offroad. Her finner du spesialbygde biler som får oppdraget å kjøre fra punkt A til punkt B på kortest mulig tid. Veiene har ofte ingen asfalt, og førerne må kunne kontrollere bilene på veldig vanskelige overflater. Grus, gjørme, snø og is – uansett værforhold må rallyførerne klarer seg igjennom banen i skyhøy fart.

Doningene i Formel 1 tåler ingenting, mens rallybilene kan få seg et skikkelig støt eller to før de blir ubrukelige. Mange biler har veltet over ende for bare å bli dyttet på plass igjen og deretter fortsette løpet. Rally handler forresten ikke bare om én person. Rallyføreren er som regel den store stjerna, men ingen av de kjente førerne hadde klart å kapre til seg medaljer uten hjelp fra kartleseren. Mange store rallyløp har eksistert i mange tiår og tiltrekker seg stadig oppmerksomheten til millioner av tilskuere.

Det mest kjente rallyet i verden er Paris-Dakar, en rallykonkurranse som går over flere uker og ser motorsykler, trucks, vanlige personbiler og profesjonelle rallybiler kjempe om den prestisjefulle pokalen.